Hemen hemen hepimizin belli zamanlarda büyük bir hevesle çalışmaya başladıktan dakikalar sonra hevesi kaçıp kitapları kapattığı oluyor. Bu gayet normal fakat bazı arkadaşlarımızda bu durum artık alışkanlık haline gelmiş ve sürekli olarak ders çalışamamaktan şikayetçiler. Bizde bu yazımızda bu soruna el atarak “ders çalışırken sıkılıyorum, ders çalışırken sıkılmamak için ne yapılmalı” gibi soruları cevaplayacağız.
1-) Her Şeyi Bitirin
Her şey akılda başlar ve siz eğer gerçekten ders çalışmaya karar verdiyseniz aslında buna hemen hemen hiçbir güç engel olamaz fakat aklınızın ucunda dahi bir şeyler varsa bunlar sizi ders çalışmaktan alı koyar. Bu yüzden ders çalışmaya başlamadan önce aklınızda ki tüm kuşkulardan kurtulun. Mesela bir kitap okuyorsunuz ve sonunu fazlası ile merak ediyorsunuz yada bir mesaj bekliyorsunuz fakat hala gelmedi bu durumda bunları düşünerek derse başlamak birkaç dakika sonra odak noktanızı oralara kaydıracaktır. Bu yüzden tüm her şeyi bitirin ve sadece derse odaklanın.
2-) Nerede Çalışacaksınız?
Ders çalışırken sıkılıyorum demenize sebep olan en büyük etkenlerden biri de çalışma alanınız. Eğer sizin ders çalışmanıza uygun olmayan bir alan tercih ediyorsanız zaten sıkılmamak elde olmayacaktır. Peki ders çalışmaya uygun alan nasıl olmalı? Bu sorunun standart bir cevabı olmasa da her şeyden önce sessiz, uygun ışıklandırılmış ve düzenli bir yer olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Düzenli olarak kasıt ettiğimiz şey ise sadece ders çalışırken ihtiyacınız olan şeylerin masanızda veya kalkmadan ulaşabileceğiniz yerlerde olması.
3-) Vücudunuzdan Koparın
Neslimizin en büyük sorunu maalesef ve maalesef sözde akıllı cihazlar. Artık vücudumuzdan bir parça olan telefonlar, tabletler ders çalışırken bize engel olan en büyük etkenlerin başında geliyor. Bu yüzden ne olursa olsun ders çalışmaya başlamadan önce telefonunuzu sessiz konumda uzağa koyun veya aile bireylerinden birine teslim edin. Bunun dışında ilk maddeyi hatırlayarak organlarınız ile tüm işlerinizi bitirdiğinizden emin olun ki sonra bakmak için kalkmayın.
4-) Hedef Koyun
Hedef koymak hemen hemen her durumda fazlası ile işe yarıyor. Bunu aynı şekilde ders çalışmaya başlamadan da yapabilirsiniz. Mesela birinci madde de örnek verdiğimiz gibi çok güzel bir kitabın sonuna yaklaştınız fakat ders çalışmanız gerekiyor. O zaman X dakika çalıştıktan sonra kitabı bitireceğim diye kendinize ödül verebilirsiniz. Bu ödüllerin sayısını arttırmak sizin elinizde fakat zaman etkenini göz önünde bulundurarak uzun sürecek ödüller koymayın. Bunun dışında hedeflerinizi günlük, haftalık ve aylık olarak arttırmanız da sizin daha hevesli çalışmanıza yardımcı olacaktır.
5-) Bahane Üretmeyin
İnsanlık olarak vicdanımızı rahatlamak doğamızda var. Fakat bu durumu fark ederek ders çalışırken yapmayın. Olabildiğince kendinize objektif olarak gerçeklerle yüzleşin. Mesela ders çalışmaktan vazgeçtiğiniz anda gerçekten yapacağınız daha önemli işler olup olmadığını kendinize sorun yada biraz daha dozu arttırarak başarısız olduğunuzda ailenizin neler düşüneceği ile ilgili empati kurun. Örnekleri çoğaltmak sizin elinizde fakat gerçekten bilinçli olarak hareket etmek en önemlisi.
6-) Moralinizi Bozmayın
Her konuyu tek seferde hemen anlayacaksınız diye veya her gördüğünüz soruyu yapacaksınız diye bir kaide yok. Bu yüzden ders çalışırken yapamadığınız sorular, anlamadığınız konular kesinlikle ama kesinlikle moralinizi bozmasın.Bu gibi durumlarda özellikle yapamadığınız soruları saklayın ve bilen bir arkadaşınıza veya öğretmeninize sorun. Bunun dışında anlamadığınız konular içinde internetten video izleyebilir veya aynı şekilde bilen kişilerden yardım alabilirsiniz. Tekrarlıyorum bunlarla moralinizi bozmayın. Ders çalışmaya devam !
7-) Aile Bireylerini Uyarın
Maalesef bazen biz değil aile bireylerimiz ders çalışmamıza engel oluyor. Bu durumda onları uyarmakta bizlere düşüyor. Bu yüzden ders çalışmaya başlamadan önce evde ki kişileri sizi çok önemli bir şey olmadığı sürece rahatsız etmemesi konusunda uyarın. Ayrıca onlardan ders çalışırken başka istekleriniz varsa bunları da açık açık belirtin.
8-) Dersi Eğlenceli Kılın
Ders çalışmayı zevkli hale getirmek aslında bir bakıma sizin elinizde. Bunu yaparken kendi hayal gücünüz devreye girse de birkaç örnek verebiliriz.
Mesela en basit hali ile not tutarken komik eklemeler yapabilirsiniz. Yada sözel derslere çalışırken kendi kendinize anlatabilir veya ezberlenmesi gereken yerde kodlama yapabilirsiniz. Kısacası keyif alacak noktalar bulmak sizin elinizde. Ayrıca bulduğunuz ilginç yolları yorum kısımından bizimle de paylaşın :)
9-) Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var
Bir önceki madde ile bağlantılı olarak ders çalışmayı eğlenceli hale getirmek için arkadaş ortamı ile çalışabilirsiniz. Fakat bu biraz tehlikeli bir karar çünkü eğer gerçekten ders çalışmak yerine kahkahaların havada uçuştuğu bir ortamda kendinizi buluyorsanız arkanıza bakmadan uzaklaşın. Fakat tam tersi ders çalışmayı başarıyor iseniz her şey yolunda.Hatta bu durumu biraz daha ileriye götürerek belli başlı konuları kendi aranızda paylaştırarak buluştuğunuz zaman birbirinize anlatabilirsiniz. Ayrıca ister istemez başkasına anlatacağınız konuyu daha detaylı ve hevesli öğreniyorsunuz. :)
10-) Biz Açız
Yemek yemeyi herkes sever fakat ders çalışırken yemek yemek veya yemek yemek için derse ara vermek sizin çalışma hevesinizi fazlası ile kaçıracaktır.Bu yüzden mümkün olduğunca derse başlamadan önce tok ve ihtiyaçlarınızı gidermiş olun. Bunun dışında masanız da su bulundurun ki su için kalkmayın.
Büyüklerimizin de dediği gibi bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Sizinde iyisi ile kötüsü ile her şeyi bir kenara bırakıp ders çalışmaya başlamanız gerekiyor. Ayrıca sizinde ders çalışırken sıkılmamak için yaptığınız şeyler varsa bizimle paylaşabilirsiniz.
kn:https://www.meslekhocam.com/ders-calisirken-sikilmamak-icin-10-tavsiye/